CONFERINȚA NAȚIONALĂ

Psihoterapia Cognitiv-Comportamentală: O abordare Integrativă și Multimodală

27-28 Septembrie 2018 - Cluj-Napoca

Alina Jitaru

 

Alina-Crisanda Jitaru este psiholog principal în psihologie clinică și psihoterapii cognitive și comportamentale, supervizor în psihologie clinică. Este absolventă a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, specializarea Psihologie, promoția 1998 și a Facultații de Istorie Filosofie, specializarea Asistență Socială, promoția 1995.

A lucrat ca psiholog și coordonator de proiect în domeniul ONG în numeroase programe de asistare psiho-sociala a copiilor cu parinți în detenție și a părinților deținuți (perioada 1999-2008). Din 2007 lucrează în paractică clinică privată (intervenții cognitive și comportamentale și evaluare psihologică clinică) în Cabinetul Individual de Psihologie Alina Jitaru. A condus grupe de autocunoaștere și dezvoltare personală pentru copii și adulți și a fost și este colaborator APCCR în programe de formare profesională continuă.

În cadrul sesiunii "Meet the experts / Clinical Masters" Alina-Crisanda Jitaru va discuta practic Modelul ABC cognitiv – conceptualizare și intervenție prin tehnici experiențiale

Prezentare: Abordarea cognitiv-comportamentală subliniază relația determinantă dintre gandurile noastre și starea de bine, operaționalizată prin răspunsurile afectiv-emoționale, comportamentale, cognitive și psihofiziologice. Acest aspect este concepualizat prin intermediul modelului ABC cognitiv-comportamental. Modelul explică, în baza paradigmei cognitiv-comportamentale, cum emoțiile negative intense și comportamentele dezadaptative care le însoțesc în anumite situații sunt influențate de modul în care noi ne raportam la situația respectivă, de propriile noastre interpretări. În baza acestui model putem învăța să disputăm propriile noastre convingeri iraționale și să le înlocuim cu interpretări mult mai nuanțate, care să răspundă aspectelor pragmatice, logice și empirice, cu impact asupra propriilor noastre emoții și comportamente. Abordarea uzuală, folosită în ședințele de terapie cognitiv-comportamentală este cea în care, în urma disputării socratice, didactice, umoristice, etc, se ajunge la elaborarea unui răspuns rațional, logic, empiric, fundamentat pe dovezi, a cărui impact este scăderea intensității emoției și adoptarea unor comportamente adaptative în situații specifice.

Scopul acestui workshop este de a realiza o abordare și o prezentare experiențială a modelului ABC cognitiv, prin folosirea unor tehnici experiențiale (joc de rol, schimb de rol, tehnica scaunului gol, feedback de rol, etc). Prin intermediul unui exercițiu colectiv și utilizând membrii grupului ca resurse, se pune în practică conceptualizarea cognitiv-comportamentală a unei probleme specifice prezentate de către membrii grupului și se realizează partea de intervenție/disputare a unor convingeri iraționale prin intermediul jocului de rol și a schimbului de rol. La final se experiențiază efectul direct a noilor convingeri asupra persoanei în situația problematică, măsurând intensitatea emoției experimentate.

Obiectivele sesiunii: identificarea raspunsurilor cognitive (descrieri, inferențe, evaluări, scheme cognitive) activate în anumite situații de viață și/sau situații profesionale; înțelegerea legăturii dintre răspunsurile cognitive iraționale și emoțiile disfuncționale respectiv comportamentele dezadaptative; modificarea răspunsuri cognitive iraționale; elaborarea unor răspunsuri cognitive raționale, adaptative în diverse situații de viață și profesionale; conștientizarea impactul noilor răspunsuri cognitive la nivel personal.

Aplicabilitate: grupuri de terapie pe probleme specifice, grupuri de autocunoaștere și dezvoltare personală, intervenție specifică la pacienți dificili, etc.

Tipărire Email