CONFERINȚA NAȚIONALĂ

Psihoterapia Cognitiv-Comportamentală: O abordare Integrativă și Multimodală

27-28 Septembrie 2018 - Cluj-Napoca

Lia-Ecaterina Oltean

Oltean Lia-Ecaterina, licențiată în Psihologie (2012) și absolventă a masteratului de “Psihologie Clinică, Consiliere Psihologică și Psihoterapie” (2014), din cadrul Universității Babeș-Bolyai, este doctorand al Școlii Doctorale “Psihodiagnostic și Intervenții Psihologice Validate Științific”, din cadrul aceleiași universități. În prezent, printre interesele ei de cercetare se numără procesarea recompensei, emoțiile pozitive, corelatele biologice ale acestora, dar și relația dintre acestea și istoricul de abuz/neglijență. Lia îmbină însă interesele sale de cercetareâ cu practica clinică. Începând din anul 2013, își desfășoară activitatea în cabinet individual de psihologie, ca psiholog clinician și psihoterapeut cognitiv-comportamental, lucrând în special cu adulții. Pe parcursul celor 5 ani de experiență practică a lucrat pe aspecte ce țin de dezvoltarea personală, dar și de intervenția în patologie. Printre problemele abordate în practica clinică se numără tulburările afective, tulburările anxioase, tulburările psihotice, alimentare și de personalitate.

În cadrul conferinței Lia-Ecaterina Oltean va susține workshop-ul Integrarea strategiilor derivate din psihologia pozitivă în intervențiile cognitiv-comportamentale

Prezentare​: Modelul deficitului, care pornește de la premisa conform căreia psihopatologia apare în urma unor lipsuri la nivel individual ce se manifestă ca disfuncții și se asociază cu distres, este deosebit de important. De-a lungul timpului, a ghidat deopotrivă cercetarea și intervențiile, oferind o perspectivă pertinentă care să ne ajute să înțelegem și să abordăm coerent conceptele de sănătate și boală. Conform acestuia, în vederea ameliorării stării de sănătate sau a menținerii sale este nevoie să adresăm disfuncțiile sau distresul cu care ne confruntăm. Așadar, demersul tipic pe care îl utilizăm în virtutea acestui model, presupune, pe de-o parte, identificarea disfuncțiilor, iar pe de altă parte, adresarea lor, cu scopul îmbunătățirii stării de bine a individului. O perspectivă diferită vine însă din direcția psihologiei pozitive care a criticat intens acest model și care a evidențiat nevoia focalizării asupra aspectelor pozitive ale individului. Această perspectivă a fost la rândul său criticată, fiind ulterior rafinată în așa fel încât să îmbine cele două fațete ale individului. Totuși, strategiile derivate din psihologia pozitivă tind, în continuare, să fie mai puțin utilizate în practica clinică. În acest context, este necesar să ne întrebăm când și cum putem integra această perspectivă relativ nouă în ceea ce facem deja. 

Scopul acestui workshop este cel de a adresa această întrebare. Ținând cont de faptul că la momentul actual paradigma cognitiv-comportamentală (CBT) reprezintă standardul de aur în psihoterapie, bucurându-se de un puternic suport empiric, vom încerca să explorăm împreună posibilitățile pe care psihologia pozitivă ni le oferă în completarea demersului uzual din CBT.

Obiectivele workshop-ului​: identificarea situațiilor în care poate fi utilă folosirea unor strategii derivate din psihologia pozitivă; identificarea strategiilor adecvate; integrarea acestora în intervenția CBT clasică; exersarea strategiilor.

Aplicabilitate: ​intervenție în grup; intervenție individuală; intervenție în organizații; intervenție pe probleme specifice; autocunoaștere și dezvoltare personală, etc.

Tipărire Email